آرایش کردن یا آرایش نکردن؟! دوراهیای که خانمهای زیادی دچار آن هستند
اگر دختری در جامعه ایران باشید یا فردی از نزدیکان و دوستان دختران یا زنان مخصوصاً ایرانی باشید، احتمالا بارها این جمله رو از زبانشان شنیدید یا حتی اگر نشنیده باشید، در رفتارشان مشاهده کردهاید! و مطمئناً برایتان این سوال پیش آمده که چرا در کشوری مثل کشورما اینقدر آمار مصرف لوازم آرایشی بالاست و به نوعی رکورد دار این حوزهایم!
به تازگی گرایشی بین بازیگران و هنرمندان و چهرههای بسیار مشهور خارجی پیدا شده که معیارها و تصورات عمومی راجع به زیبایی را به کل زیر سوال برده است: حضور در جامعه و انظار عمومی و جلو دوربین ها بدونآرایش!
اگر تا انتهای این مقاله با روان حامی همراه باشید، دلیل این گرایش نوظهور را خواهید فهمید:
نمیتوان گفت قرنها اما دهه هاست که خانمها برای اینکه بتوانند خود را در سطح معیارهای زیبایی مطرح شده در فرهنگ خود نگه دارند، از لوازم آرایشی کمک میگیرند. اصولاً خانمها از لوازم آرایشی برای پنهان کردن عیوب ظاهری صورت و بهتر کردن شکل برخی قسمتهای چهرهشان استفاده میکنند.
اگر از دیدگاه تکاملی بخواهیم به این موضوع نگاه کنیم، از دید عموم مردم علائم نشاندهنده قدرت خانمها در تولید مثل و باروری به عنوان معیارهای زیبا بودن در نظر گرفته میشود مثلا”:
- دارا بودن ویژگیهای یک جنس مونث
- سلامت جسمی
- جوانی
پس آرایشکردن حداقل جذابیت خانمها را از نظر بیولوژیکی و فرهنگی افزایش میدهد و تصور عموم را از خانمها به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
تحقیق جالبی در سال ۲۰۰۶ انجام شد که در آن از مردان و زنان خواسته شده بود تصاویر زنان با آرایش و بدونآرایش را ارزیابی کنند. برداشتی که اکثریت افراد حاضر در پژوهش داشتند این بود که خانمهایی که آرایش کرده بودند سالمتر و با اعتماد به نفس بالاتر به نظر رسیدند. از نظر آنها این خانومها با آرایش، در محل کار درآمد بالاتر و نیز مورد شغلهایی با پرستیژ اجتماعی بالاتر به دست خواهند آورد. در تحقیق دیگری که در سال ۱۹۹۷ انجام شد تصور مردم از خانمهایی که در حد معمول آرایش میکردند این بود که این افراد از نظر میزان تمایل به غیر همجنس خود و اعتبار در محل کار بالاتر از بانوان بدون آرایش بودند.
برای آرایش خانمها در محل کار مشوقهای بسیار قوی وجود دارد:
مثلاً علاوه بر جذابیت ادراک شده خانمها در محل کار در نظرهمکارانشان، حتی آرایش کردن باعث افزایش اعتماد به نفس بانوان میشود. اگر خانمها تصور کنند که آرایش کردن جذابیت آنها را بالا میبرد، حدس زدن اینکه با آرایش احساس اعتماد به نفس بیشتری کنند، کار سختی نیست.
ظاهر قابل مشاهده افراد هم اثر بسیار مهمی روی عزتنفس آنها دارد. تحقیق دیگری که در سال ۲۰۰۸ به انجام رسید، نشان داد که حدود ۷۸ درصد از دخترانی که عزت نفس پایینی داشتند، بیان کردند که بدون داشتن ظاهر خوب، احساس خوبی نسبت به خودشان در مدرسه ندارند. در حالی که این درصد در دختران با عزت نفس بالا ۵۴ درصد گزارش شد.
مشابه چنین تحقیقی در سال ۲۰۱۲ روی خانمها انجام شد و نتیجه آن این بود که ۴۴ درصد از خانمها بیان کردند که زمانی که آرایش بر صورت خود ندارند کمتر احساس جذابیت و راحتی میکنند نسبت به زمانی که آرایش کردهاند.از این ۴۴ درصد: ۱۶ درصد از آنها بدون آرایش احساس عدم جذابیت داشتند؛ ۱۴ درصد احساس خجالت میکردند؛ ۱۴ درصد احساس میکردند که بدون آرایش انگار پوششی بر تن ندارند و فقط ۳ درصد!!! بدون آرایش احساس زیباتر شدن کردند.
با وجود همه این موارد به نظر نمیرسد آرایش کردن فواید زیادی داشته باشد: در تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد بین استفاده مداوم از لوازم آرایش و اضطراب،کمرویی و همنوایی (= همرنگی با جماعت) رابطه مثبتی به دست آمد. در حالی که در بین خانم هایی که کمتر از لوازم آرایش استفاده می کردند احساس اعتماد به نفس بیشتر در اجتماع؛ ثبات هیجانی و عزت نفس بالاتر مشاهده شد.
در واقع کسانی که به ظاهر خودشان بیشتر اهمیت میدهند از لوازم آرایش بیشتر استفاده میکنند و این باعث میشود تصور کنند که آرایش، تعاملات اجتماعی آنها را بهبود داده است. محققان درصدد تحلیل این موضوع برآمدند و به این نتیجه رسیدند که دلیل این موضوع شاید چیزی باشد که در روانشناسی به آن پیشگویی خودکامبخش میگوییم:
یعنی افرادی که کمروتر هستند از لوازم آرایش بیشتر استفاده میکنند و این باعث میشود تصور کنند که با لوازم آرایش جذابتر به نظر میرسند. همین باعث میشود که با اعتماد به نفس بالاتری رفتار کنند و مخاطبان آنها هم در پاسخ به این اعتماد به نفس بالاتر آنها احتمالاً بازخورد مثبتتری در رفتار خود نشان میدهند.
باوجود فواید ذکر شده مثل جذابیت ادراک شده بالاتر، اعتماد به نفس بالاتر و اثرگذاری دلخواه در محیط کار و محیط های اجتماعی، پس دلیل گرایش خانمها به عدمآرایش چیست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
آغاز کننده این چالش پرطرفدار خانمهایی بودهاند که نسبت به ظاهر خود احساس راحتی بیشتری دارند. دلیل این همه محبوبیت این گرایش جدید شاید این باشد که خانمها دوست دارند خود واقعی شان بیشتر دیده شود. یعنی بدون هرگونه استتار یا ظاهر سازی با چهره واقعی خودشان پذیرفته شوند.
پژوهشی در حال انجام است که نتایج اولیه آن در سال ۲۰۱۶ منتشر شد:
در این پژوهش خانمها هر روز فقط با هدف بودن در زمان حال و توجه به خود واقعیشان به صورت بیآرایش خود در آینه نگاه میکردند. بعد از ۲ هفته گزارش کردند که با ظاهر بیآرایش خودشان راحتی بیشتری احساس میکنند و کمتر نگران آرایش داشتن صورت خود هستند. همچنین استرس آنها کاهش یافته و احساس شفقت نسبت به خودشان افزایش یافته بود.
پس اگر یک دختر هستید یا اطراف خود کسانی را دارید که دوست دارند بدون آرایش در انظار عمومی ظاهر شوند اما آماده این حضور متفاوت در محل کار یا سر قرارهای ملاقات خود نیستند؛ از آنها بخواهید که این تمرین را بخشی از برنامه روزانه خود کنند:
روزی ده دقیقه بدون آرایش جلوی آینه نشسته و به صورت بدون آرایش خود بنگرند.
در این زمان تنها هدفشان توجه به خودشان باشد وسعی کنند از افکار و احساساتی که موقع این نگاه به صورت بدونآرایش خود دارند آگاهشوند و ببینند تا چه حد میتوانند از شر صداهای سرزنش گر درون ذهنشان خلاص شوند وبه خود با شفقت و دلسوزی بیشتری نگاه کنند.
از آنها بخواهید این تمرین را روزی ۱۰ دقیقه برای حداقل دو هفته تکرار کنند تا نتیجه مثبتش را به چشم خود ببینند.
منبع : the-no-makeup-look-creates-dilemma-women
بیشتر بدانیم:
چگونهآرایش زنان باعث تحسین مردان و حسادت زنان دیگر میشود؟