یادگیری شریک شدن:
این مقاله برای کودکان ۱تا ۸ سال مناسب است.
آموختن شریک شدن و سهیم شدن میتواند برای کودکان چالش برانگیز باشد اما شریک شدن مهارتی است که کودکان برای بازی کردن به آن نیاز داشته و باید در طی دوران کودکی آن را یاد بگیرند و اجرا کنند. با روان حامی همراه باشید تا دستورالعملهایی برای آموزش یادگیری شریک شدن برای کودکان در سنین مختلف را مرور کنیم.
چرا شریک شدن مهم است؟
شریک شدن یک مهارت حیاتی زندگی است. آن چیزی است که نونهالان و کودکان باید برای برقراری و حفظ دوستی و بازی به صورت مشارکتی یاد بگیرند. وقتی فرزند شما شروع به گذاشتن قرار بازی میکند و به مرکز مراقبت کودکان، پیش دبستانی یا مهدکودک میرود، او باید قادر به شریک شدن با دیگران باشد.
کمک به کودکان در یادگیری شریک شدن
کودکان اغلب چیزی را که والدین خودشان انجام میدهند یاد میگیرند. وقتی شما یک الگوی خوب از شراکت و سهیم شدن و به نوبت وظایف را انجام دادن، در زندگی خانوادگی ترسیم نمایید، مثال خوبی برای فرزندان خود خواهید بود تا از شما تبعیت کنند.
کودکان همچنین نیازمند فرصتهایی برای یادگیری سهیم شدن و به کاربستن این آموختههای خود در عمل هستند. اینجا برخی راهکارهای ترغیب و تشویق شریک شدن در زندگی روزانه ارائه شدهاند:
– نشان دادن شراکتها و سهیم شدنهای خوب در دیگران. شما میتوانید چیزهایی مانند این موارد بگویید: “دوست تو اسباب بازیهایش را واقعا خوب با دیگران سهیم میشود. این نشان دهندهی لطف اوست.” همچنین میتوانید نمونههایی از سهیم شدن را در کتاب، DVD یا برنامه تلویزیونی که کودک شما از دیدنش لذت میبرد، خاطر نشان کنید. برای مثال، میتوانید چیزهایی از این دست بگویید: نگاه کن چگونه کارن و رایان در خمیربازی در مدرسه با هم مشارکت میکنند، به آنها خیلی خوش میگذرد.
– وقتی میبینید کودک شما تلاش میکند مشارکت کند یا نوبت را رعایت نماید، اطمینان حاصل کنید که به میزان کافی او را تحسین کرده و به او توجه میکنید. برای مثال، من نحوهای که تو به بنیامین اجازه دادی با قطارت بازی کند را دوست داشتم، این یک شریک شدن عالی است.
– با کودک خود بازیهایی را انجام دهید که شامل شریک شدن و نوبت گرفتن است. با کودک خود به صورت مرحلهای صحبت کنید به او چیزهایی از این دست بگویید: حالا نوبت منه که برج بسازم، بعدش نوبت توهه! تو من را در بلوکهای قرمز خودت شریک میکنی و من هم تو رو در بلوکهای سبز خودم شریک میکنم.
– با کودک قبل از اینکه با سایر کودکان به محل بازی برود درباره شریک شدن صحبت کنید. برای مثال، میتوانید بگویید: وقتی سارا آمد بهتر است اسباب بازیهایت را با او شریک شوی. چرا ما از او نمیپرسیم که با کدام اسباب بازی دوست دارد بازی کند؟ میتوانید با کودک خود دربارهی شریک شدن و قسمت کردن قبل از رسیدن کودک خود به محل مراقبت کودکان یا پیش دبستانی صحبت کنید.
-هنگامیکه کودکان دیگر برای بازی کردن به خانه شما میآیند اسباببازیهای خاص را از دسترس خارج کنید. این ممکن است به اجتناب از مشکلات سهیم شدن با همدیگر کمک نماید.
شریک و سهیم شدن به کودکان درباره سازش درس میدهد. آنها یاد میگیرند که اگر ما به دیگران مقدار اندکی بدهیم، میتوانیم بخشی از آن چیزی را که میخواهیم بگیریم. کودکانی که شریک میشوند همچنین یاد میگیرند که چگونه نوبت را رعایت کنند ، مذاکره کنند و چگونه با ناامیدی مواجه شوند. |
زمانی که فرزند شما تن به مشارکت نمیدهد
اکثر کودکان قسمت کردن و سهیم شدن را به ویژه در ابتدا یک چالش میبینند. اغلب آنها نیاز به تمرین و پشتیبانی برای توسعه مهارت خود دارند.
اگر کودک شما به خوبی شراکت نداشته باشد، میتوانید با همدیگر در خانه تمرین کنید و درباره آنچه که انجام میدهید صحبت کنید. برای مثال: “بیا این موز رو قسمت کنیم. یه قسمتشو تو بخور منم یه بخش دیگه رو!”
راهکار دیگر اینست که هنگام بازی با کودکان دیگر نزدیک کودکان خود باقی بمانید تا آنها را ترغیب و تشویق کنید بنابراین آنها شریک شدن را فراموش نخواهند کرد.
اگر کودک شما در سهیم شدن مشکل دارد هیچ دلیلی برای اجتناب از بازی وجود ندارد. در عوض، از آن به عنوان فرصتی برای کمک به تمرین وی بهره بگیرید. زمانی که کودک شما تلاش میکند تا شریک شود، دقیقا متذکر شوید که چه کاری را به درستی انجام داده و حتما بگویید که از این بابت چقدر به او افتخار میکنید.
پیامدهای عدم مشارکت و قسمت کردن
هنگامیکه کودکان مشارکت نمیکنند و سهیم نمیشوند این راهکار میتواند کمک کننده باشد که یک سری پیامد خلق کنید . برای نمونه، اگر خواهر و برادر بر سر یک اسباب بازی دعوا میکنند و حاضر نیستند آن را با هم شریک شوند، پیامد منطقی ممکن است دور نگهداشتن و پنهان کردن اسباب بازی برای یک مدتی باشد.
وقتی شما از پیامدها برای عدم مشارکت و سهیم شدن استفاده میکنید، مهم است که پیامد در ارتباط با آن چیزی باشد که قسمت شده یا قسمت نشده است. وقتی پیامد (قایم کردن اسباب بازی) مرتبط با رفتار باشد، باعث میشود فرزند شما دربارهی موضوعات بیشتر فکر کند و احساسات عادلانهتری داشته باشند. بعد از اندک زمانی، میتوانید به کودکان خود شانس دیگری بدهید تا نشان دهند میتوانند اسباب بازی خود را شریک شوند.
یادگیری شریک شدن در سنین مختلف
نونهالی
فرزند نونهال شما احتمالا درک و شناختی از اینکه قسمت کردن و شریک شدن چیست ندارد، کودکان نونهال عقیده دارند که آنها مرکز و محور جهان هستند و همه چیز متعلق به آنهاست.
از سه سالگی، تعداد زیادی از کودکان شروع به درک مفهوم نوبت گرفتن خواهند کرد. اما هنوز ممکن است اگر کودک دیگری اسباب بازی مورد علاقه آنها را بگیرد، اخم کنند و خشمگین شوند.
وقتی کودک دیگری آنچه را که کودک شما واقعا میخواهد، دارد احتمالا کودک شما فکر میکند که منتظر ماندن برای نوبت خودش بسیار سخت باشد. وی ممکن است حتی تلاش کند به هر طریقی که بتواند آن را بگیرد.
پیشدبستانیها
در سن پیشدبستانی، اکثر کودکان ایدهای درباره اینکه سهیم شدن و قسمت کردن چیست دارند. اما کودک پیش دبستانی شما ممکن است مشتاق به سهیم شدن و قسمت کردن در عمل نباشد و نتواند تا رسیدن نوبت خودش صبور باشد.
میتوانید مهارتهای سهیم و شریک شدن را در کودکان پیشدبستانی خود با نظارت بر خوب رعایت نوبت کردن و ترغیب عدالت و انصاف ایجاد کنید. اگر مشکلی پیش بیاید، این مسئله میتواند به کودک شما خاطر نشان کند که چه احساس بدی خواهد داشت اگر فردی اسباب بازی وی را بگیرد یا به او اجازه ندهد نوبت خود را داشته باشد. صحبت کردن با او درباره احساسات آدمها به او در درک زندگی از منظر فرد دیگر کمک خواهد کرد که داشتن آن مهارت بزرگی است.
واقعگرا بودن درباره توانایی شریک شدن و قسمت کردن کودکان پیشدبستانی مهم است. در این سن، اکثر کودکان هنوز بسیار خودمحور هستند و شناخت اندکی از عقاید و عواطف دیگر انسانها دارند.
کودکان سن مدرسه
در زمانی که اکثر کودکان مدرسه را آغاز میکنند، شروع به شناخت و درک این مورد میکنند که سایر انسانها احساساتی جدا از احساسات خود آنها دارند. آنها میتوانند ایده قسمت کردن و رعایت نوبت را درک کنند. اما اکثر کودکان هنوز نیاز دارند به آنها یادآوری شده و از آنها پشتیبانی شود، بویژه اگر از آنها خواسته شود یک اسباببازی یا بازی که خیلی دوست دارد را (با دیگران) قسمت نمایند. در این سن، کودک شما نسبت به قبل، صبر و تحمل بیشتری از خود نشان میدهد. آنها همچنین مشتاق به انجام دادن درست کارها خواهند بود. آنها میتوانند روابط پیچیدهتری تشکیل دهند که واقعا به ایده قسمت کردن و شریک شدن کمک میکند. بچهها تمرینات قسمت کردن و سهیم شدن زیادی را در مدرسه نیز انجام خواهند داد.
عنوان: آموزش یادگیری شریک شدن به کودکان
منبع:
مترجم: آرزو زارعیان- دانشجوی روان شناسی بالینی مقطع کارشناسی ارشد