اثربخشی مداخلات روانشناختی برای اختلالات شخصیت:
اختلالهای شخصیت دستهای از اختلالهای روانشناختی هستند که از نظر درمانی، بیماران مقاوم محسوب میشوند. درمانهای روانشناختی مانند درمان شناختی ـ رفتاری به میزان اندکی توانستهاند در بهبودی این اختلالها مؤثر باشند. از این رو در دههی اخیر درمانهایی مانند رفتاردرمانی دیالکتیک، طرحواره درمانی، و درمان مبتنی بر انتقال برای این دسته از اختلالها شکل گرفتهاند. اما سوال اصلی این است که آیا درمانهای روانشناختی برای اختلالات شخصیت به اندازهی کافی داری اثربخشی هستند یا خیر. در ادامه با روان حامی همراه باشید.
به منظور سنجش اثربخشی مداخلات روانشناختی برای اختلالهای شخصیت و دیگر اختلالهای روانی از آزمایشهای بالینی تصادفی (RCTs) استفاده میشود. نتایج به دست آمده از آزمایشهای بالینی تصادفی نشان میدهند که مداخلات و درمانهای روانشناختی در درمان اختلالهای شخصیت اندازهی اثر بزرگی دارند. از این رو محققان به این نتیچه رسیدهاند که درمانهای روانشناختی نشانههای اختلالهای شخصیت را کاهش میدهند.
با این وجود، این نتیجهگیریها میتواند در پرتو مسائل نظری و روش شناختی مرتبط با اختلالهای شخصیت و درمانهای آن گمراه کننده باشد. نگرانی اصلی موجود در مورد سنجش کارایی درمانهای اختلالهای شخصیت، وجود مبنای نظری نادرست برای اختلالهای شخصیت است که اندازهگیری و آزمون مداخلات روانشناختی را تحت تاثیر قرار میدهد.
شواهد مربوط به نرخ بالای همبودی اختلالهای شخصیت با اختلالهای دیگر روانشناختی بیانگر طبقهبندی نادرست ملاکهای تشخیصی است. علاوه بر این، سوگیری درمانگر هنگام تشخیص اختلالهای شخصیت میتواند بر ورود شرکت کنندگان به RCTs برای آزمون مداخلات روانشناختی تاثیرگذار باشد. در نهایت، در مورد نحوهی اندازهگیری نتایج مرتبط با اختلالهای شخصیت توسط RCTs، مانند استفاده از معیارهای نشانهشناسی سایر تشخیصها برای نشان دادن اثربخشی یک درمان برای یک تشخیص اختلال شخصیت، انتقاداتی وارد شده است.
جهت ارتقاء شیوههایی که از طریق آن، RCTs مداخلات روانشناختی برای اختلالهای شخصیت را آزمون میکند پیشنهاداتی ارائه شده است: از جمله نظریهای که میتواند به شیوهای تجربی برای اختلالهای شخصیت مورد آزمون قرار گیرد، آموزش محققان و درمانگران در مورد سوگیری تشخیص مرتبط با اختلالهای شخصیت و به کارگیری معیارهای هدف معتبر که اثربخشی مداخلات روانشناختی مختص به اختلالهای شخصیت.
Refrences
Effectiveness of psychotherapeutic treatment of personality disorder
واژه های کلیدی: اختلالات شخصیت، آزمایش بالینی تصادفی، سنجش شخصیت، سوگیری تشخیص، همبودی، اثربخشی مداخلات روانشناختی
علی طیرانی راد، دانشجوی دکتری روانسنجی دانشگاه علامه طباطبایی
مقالات مرتبط
بازیهای رايانهای به عنوان يك پديده اجتماعي در کنار ساير رسانه های صوتي و تصويری در دنيای امروز، طي ساليان اخير با کشش و جاذبه های حيرت انگيز، عمده ترين مخاطبان خود را از ميان کودکان و نوجوانان انتخاب کرده است. بر خلاف حالت فعل پذير تماشای... بیشتر بخوانید