به چه دلیل افراد عقاید خود را مورد پرسش قرار نداده و نیازی به تغییر آن نمیبینند؟ چه اتفاقی رخ میدهد که ما عقاید فعلی خود را درستترین رویکرد میدانیم؟ با روان حامی همراه باشید.
با توجه به یافتههای جدید افراد تمایل به این باور دارند که دیگر افراد (دارای عقاید مغایر) در طول زمان به نقطهنظر آنان در خصوص موضوعات مختلف نزدیک میشوند. این یافتهها نشان میدهد که این اعتقاد به آینده مطلوب در بافتها و فرهنگهای مختلف، وجود دارد و منحصر به منطقه و قوم خاصی نیست که این مساله در واقع توجیهیست بر اصرار و اعتقاد به درست بودن عقاید، که در گروههای سیاسی کاملاً مخالف وجود دارد.
افراد تمایل دارند به این باور که دیگران در طول زمان به نقطهنظر آنان در خصوص موضوعات مختلف نزدیک میشوند. با توجه به یک سری از مطالعات انجام شده در روانشناسی که در یک مجله از انجمن علوم روانشناختی منتشر شده است. این یافتهها نشان میدهد که این «باور به آینده مطلوب» (یا به عبارتی اعتقاد به این موضوع که عقیدهی خود فرد بهترین رویکرد بوده و دیگر افراد مخالف با او، در آینده به این باور خواهند رسید)، در بافتها و فرهنگهای مختلف، وجود دارد و منحصر به منطقه و قوم خاصی نیست و این مساله در واقع توجیهی ست بر اصرار و اعتقاد بر درست بودن عقاید، که در گروههای سیاسی کاملاً مخالف وجود دارد.
دانشمند علوم رفتاری تاد راجرز ازکندی دانشگاه هاروارد، عنوان میکند اغلب به نظر میرسد که افرادی که به شدت حامی یک رویکرد (متعصب) هستند، بر این باورند که عقایدشان صد در صد درست بوده و دیگران در نهایت پی به وضوح درستی این مطلب خواهند برد.
«جالب اینجاست که یافتههای ما نشان میدهد که این باور به آینده مطلوب ممکن است احتمال شک کردن و بازبینی عقایدشان را کاهش دهد». در شش مطالعات مرتبط، راجرز و همکاران، مایکل نورتون (مدرسه بازرگانی هاروارد) در خصوص گستردگی باور به آینده مطلوب نحوهی ظهور، و نتایج و عواقب حاصل از ان را مورد بررسی قرار دادند که در ادامه به آن میپردازیم.
در یک مطالعه آنلاین، محققان از ۲۵۴ شرکتکننده خواستند که نظرات خود را در ۹ موضوع زیر گزارش دهند: سقط جنین، ازدواج همجنسگرایان، تغییر آب و هوا، ایدئولوژی، وابستگی حزبی، رئیس جمهور ترامپ، سودا (نوشابه)، انجمن ملی بسکتبال، و تنظیمات گوشی.
همچنین از شرکتکنندگان خواسته شد گزارش کنند که تا چه اندازه معتقدند دیدگاه دیگر افراد در مورد موضوعی خاص، در آینده تغییر میکند. در تمام این ۹ موضوع، عقاید فعلی شرکتکنندگان مرتبط با برآورد آنها از چگونگی تغییر عقاید دیگر افراد در آینده بود.
به عنوان مثال، ۹۱ درصد از شرکتکنندگانی که دسترسی آسانتر به سقط جنین را حمایت کنند پیشبینی کردند که در آینده، بیشتر مردم دسترسی آسان تر به سقط جنین را تایید میکنند اما در مقایسه، تنها ۴۷٪ کسانی که از دسترسی مشکلتر به سقط جنین پشتیبانی کردند، تغییر عقیده دیگر افراد را در آینده پیشبینی کردند.
دادهها از بیش از ۸۰۰ نفر در چین، ژاپن، هلند، و انگلستان نشان داد که «باور به آینده مطلوب» یک پدیده بینفرهنگی است و این باور سودار متمایز از پدیدههای دیگر مانند خوشبینی و اثر اجماع کاذب است. حتی زمانی که مردم انگیزهای برای انجام پیشبینیهای دقیق در مورد چگونگی تغییر اعتقادات مردم در حال حاضر و آینده دارند آنها تمایل به این باور دارند که نگرش دیگران در طول زمان در مسیر اعتقادات فعلی آنها تغییر خواهد کرد.
«جالبترین جنبهی «باور به آیندهی مطلوب» نیرومند و راسخ بودن آن است»
بر اساس یافتهها این الگو، دامنه ی متنوعی از ترجیحات، دیدگاهها، و اعتقادات را تحت تاثیر قرار داده در بین فرهنگهای مختلف نیز مشترک میباشد. اینکه افراد، بر این باورند که عقایدشان صد در صد درست بوده و دیگران در نهایت پی به وضوح درستی این مطلب خواهند برد.
به گفته محققان، این سوگیری (تعصب) میتواند بسیاری از پدیدههای رفتاری را توضیح دهد: از پدیدههایی مثل ماندن در یک شغل یا رابطه عاطفی بد تا دست کم گرفتن مخالفان در یک جناح سیاسی خاص!
ترجمه: نازیلا حنایی