تقویت مغز با روشهای ساده:
مغز رهبر ارکستر سمفونی زندگی ماست. مغز، بدن و ذهن را هدایت میکند و تحت تأثیر آنها قرار میگیرد. مغز در تمام افکار، احساسات، و حسهای بدنی مورد تجربهی ما نقش دارد. این نقش در هر انقباض ناگهانی عضلات، هر پلک زدنی، نواختن گیتار و حتی هر ارگاسمی خود را نشان میدهد. همچنین شامل هر رویا، محبت، ترس، شادی، و عمیقترین آرزوها میشود. در ادامه با روان حامی همراه باشید.
هر خاطرهای که در ذهن شما دیشب ثبت شده است در حالیکه شما خواب بودهاید، هر حرکت ریز هنگام مسواک زدن امروز صبح، هر چیز خوشمزهای تست کردهاید، قدمهایی که برداشتهاید، هر رویایی که غرق آن میشوید، کار کردن با تمرکز، خمیازه کشیدن، احساس اضطراب، گوشهای از کارهایی است که در طول روز انجام میدهید. تمام این کارها به یاری مغز میشود.
قبل از بیان کردن روشهای تقویت مغز بهتر است اطلاعات کلی درباره مغز داشته باشید.
اطلاعات کلی:
مغز و نخاع با هم سیستم عصبی نامیده میشوند. سیستم عصبی شامل ملیاردها سلول عصبی است که نورون نامیده میشود. این نورونها هستند که بین مغز و بدن گفتگو برقرار میکنند. این گفتگو به دو زبان الکتریکی و شیمیایی انجام میشود. هر زمانی که نورونها تحریک میشوند یک تکانه الکتریکی به نام پتانسیل عمل تولید میشود. این جریان در نهایت منجر به ترشح مواد شیمیایی به نام انتقال دهنده عصبی میشود. برخی از انتقال دهندههای عصبی که معلوم شده در روحیه و خلق و خوی ما تأثیر دارند عبارت اند از : سروتونین، دوپامین و نوراپینفرین. برای اطلاع کامل از انتقال دهنده های عصبی و نقش آنان در بدن به این مقاله رجوع کنید.
شاید بگویید دانستن این اطلاعات چه کمکی میکند؟ یادتان باشد آگاه بودن از حالتهای درونیمان که در واکنش به اتفاقات بیرونی صورت میگیرند برای اینکه بتوانیم مغزمان را تقویت کنیم ضروری است. بنابراین پیشنهاد میشود که درباره آناتومی مغز اطلاعاتی کسب کنید. در واقع مطالعات جدید نشان دادهاند که نورونهای جدیدی در اثر سبک زندگی در مغز متولد میشوند (neuroplasticity). بنابراین نحوهی سبک زندگی اثر بزرگی بر بهبودی علمکرد مغز دارد. از این رو ما میتوانیم کارهایی انجام دهیم که مغزمان بهبود پیدا کند:
روش اول تقویت مغز: با استفاده از تمرینهای ذهنآگاهی استرس خود را کاهش دهید:
استرس در کوتاه مدت به ما کمک میکند که با اتفاقات روزمره زندگی کنار بیاییم اما وقتی مزمن میشود اثرات بسیار مخربی بر سلامت مغز و سیستم عصبی دارد. تکنیکهای کاهش استرس و آرامشیابی برای سالم ماندن مغز حیاتی هستند. پژوهشها نشان دادهاند که تمرینهای ذهنآگاهی تأثیر بسیار زیادی در کاهش استرس دارد. بعد از انجام تمرینهای ذهنآگاهی، تأثیر قسمتی از مغز ما به نام آمیگدال که مرکز جنگ و گریز مغز نامیده میشود کاهش پیدا میکند. تمرینهای ذهنآگاهی به کاهش استرسهای روانشناختی مانند اضطراب، افسردگی و درد کمک میکند. این تمرینها با جهتگیری مغز روی لحظهی حال باعث از بین رفتن استرسهای مرتبط با گذشته و آینده میشود.
روش دوم تقویت مغز: با ورزش خون را بیشتر به جریان بیندازید
ورزش نیروی زندگی است. دلایل زیادی وجود دارد که چرا ورزش برای سلامت و بهداشت مغز حیاتی است. به عنوان مثال ورزش باعث افزایش سروتونین میشود. تأثیر اصلی داروهای ضدافسردگی افزایش سروتونین است. بنابراین ورزش یک داروی طبیعی ضدافسردگی است.
روش سوم تقویت مغز: خود را درگیر فعالیتهای تحریککننده مغزی کنید.
ادامه دادن یادگیری به طور واقعی به سلامت مغز کمک میکنند. یادگیری واقعاً ممکن است ارتباطهای جدیدی بین نورونهای مغزی ایجاد کند. این روش راحت ترین راه مقابله با از دست دادن سلولهای مغزی در آینده است. بهترین روش تحریک مغز استفاده از تکالیف چالش برانگیز، متنواع و جدید است.
روش چهارم تقویت مغز: تغذیهی مناسب داشته باشید.
سلامت مغزی ما به بسیاری از روشهای سبک زندگی ما بستگی دارد. مثلاً رژیم غذایی مناسب مانند کاهش مصرف شکر و کربوهیدارتها. سلامت پایین روده که ناشی از رژیم غذایی نامناسب است باعث عدم تعادل میشود. این عدم تعادل ممکن است به بیماریهایی مانند MS، اختلالهای طیف اوتیسم، بیماری پارکینسون و حتی آلزایمر منجر شود. تحقیقات اخیر رابطه آن را با اضطراب و افسردگی نیز نشان دادهاند.
روش پنجم تقویت مغز: با خود و دیگران به صورت مثبت در ارتباط باشید.
پژوهشها به خوبی نشان دادهاند که تعاملات اجتماعی بر سلامت مغز اثر مثبت دارند. بر اساس این پژوهشها تعامل اجتماعی یک راه خوب برای مقابله با بیماری آلزایمر است. تعامل داشتن باعث تحریک مغزهای ما میشود. تحریک شدن مغز نیز با سلامتی آن رابطه دارد.
خواندنیهای بیشتر
کوری عاطفی؛ اولین قدم در شروع خیانت زناشویی و نقش زوج درمانگر
افراد بسیار راحتتر درباره احساسات فیزیولوژیکی خودشان صحبت میکنند و آنها را میشناسند اما نمینتوانند هیجانات خود را یا آنچه که از نظر احساسی تجربه... بیشتر بخوانید
یالوم و نظریه رواندرمانی؛ تکنیک ها و آسیب شناسی
اروین یالوم درمانگری قصهگوست که علاوه بر کتابهایی مانند رواندرمانی اگزیستانسیال یا هنر درمان که بهعنوان کتابِ درسی در دانشگاههای نقاط مختلف جهان... بیشتر بخوانید
روانشناسی صنعتی و سازمانی چیست؟ آشنایی با مفاهیم و کاربردهای آن
درطول سالهای اخیر شاهد رشد نیازمندی به علم روانشناسی در جامعه خود هستیم. این را می توان از افزایش تعداد مراکز خدمات روانشناسی و مشاوره، افزایش تع... بیشتر بخوانید
کوهات و روانشناسیِِ خود
هدف از نوشتن این مقاله آشنایی شما با کوهات و روانشناسی خود و درک نحوه پیدایش، اصطلاحات و مفاهیم آن است. همچنین در راستای درک بهتر نقش کلیدی دوران اول... بیشتر بخوانید
چگونه از روانشناسی ورزشی برای بهبود آموزش و یادگیری استفاده کنیم؟
چه کسی میتواند علاقهاش به المپیک، Super Bowl یا NBA را انکار کند؟ اگر از بیشتر دانش آموزان سال اول خود بخواهید که Michael Jordan، Jeff Gordon ی... بیشتر بخوانید