بازبینی سیستماتیک و فراتحلیل درمان CBT با شدت کم برای روانپریشی
چند فراتحلیل فواید درمان شناختی رفتاری انفرادی برای افراد دارای روانپریشی (CBTp) را اثبات کرده اند. این یافته موجب شده انستیتوی ملی سلامت و مراقبت برتر بریتانیا (NICE) توصیه کند که CBTp باید برای تمام افراد دارای اختلال روانپریشی پیشنهاد داده شود. بر اساس راهنما CBTp باید توسط پرسنل واجد شرایط در قالب انفرادی ارائه شود و حداقل از ۱۶ جلسه تشکیل می شود.
آخرین گزارش کمیسیون اسکیزوفرنی بریتانیا برآورد کرد که CBTp تنها به ۱۰ درصد افراد دارای روانپریشی پیشنهاد می شود. دسترسی محدود به CBTp می تواند ناشی از عواملی مانند فقدان بیمههای سلامت مناسب، دسترسی ضعیف به امکانات سلامت روانشناختی پایه، کمبود پرسنل آموزش دیده، تعارض بین اولویتهای سرویسها و تاکید سرویسهای روانپریشی بر پایش سلامت باشد.
مداخلات شناختی رفتاری با شدت کم که نیازمند جلسات کمتری هستند برای درمان افسردگی و اضطراب موثر هستند. از آنجایی که دسترسی به CBTp ضعیف است، مداخلات CBTp با شدت کم (کمتر از ۱۶ جلسه با تعامل رودررو) می توانند یک راه حل نسبی باشند. مداخلات با شدت کم می توانند بدون هزنیه های بالا برای جمعیت وسیعتری در دسترس باشند.
هیزل و همکارانش یک بازبینی سیستماتیک و فراتحلیل بر روی ۱۰ آزمایش کنترل شده CBTp با شدت کم انجام دادند. نتایج اثرات معناداری روی نشانگان روانپریشی در مراحل پس از مداخله و پیگیری نشان داد. اثر مداخله روی افسردگی، اضطراب و عملکرد در مرحله پس از مداخله معنادار نبود، امّا در مرحله پیگیری برای افسردگی و عملکرد اثر معنادار وجود دارد. در کل نتایج پیشنهاد می کنند که CBTp با شدت کم اندازه اثرهای قابل مقایسه با فراتحلیل های CBTp دارد.
شاید CBTp با شدت کم بتواند در قالب یک مدل مراقبت مرحله ای پیشنهاد شود، که در آن در مرحله اول CBTp با شدت کم به افراد دارای روانپریشی پیشنهاد می شود سپس در صورت باقی ماندن مشکلات افراد به CBTp با شدت بالا هدایت می شوند. یک رویکرد مراقبت سلامت تطبیقی هم می تواند مناسب باشد، که در آن شدت CBTp بر اساس نیازهای کنونی فرد تعیین می شود.
ترجمه: شعیب قاسمی
منبع
Hazell, C. M., Hayward, M., Cavanagh, K., & Strauss, C. (2016). A systematic review and meta-analysis of low intensity CBT for psychosis. Clinical Psychology Review, ۴۵, ۱۸۳-۱۹۲.