معانی پنهان رفتارهای ناسازگار کودکان:
برخی مواقع اگر ما بخواهیم با توجه به معنای ظاهری واژهها و رفتارها در مورد آنها برداشت ذهنی، قضاوت و رفتار کنیم، اشتباه کردهایم. گاهی پیش میآید که در پشت یک رفتار یا گفتار، معنایی پنهان شده است که ممکن است با ظاهر آن همخوانی نداشته باشد. درواقع، پشت چنین رفتارها یا گفتارهایی چیزهایی نهفته است که دیگران از شما میخواهند تا به آن پی ببرید، میخواهند به شما نشان دهند که چرا برایشان این موضوع مهم است و از این طریق میخواهند به شما بفهمانند که چه کاری برایشان انجام دهید.
گاهی وقتها والدین و دیگر اطرافیان کودک لازم است تا به جای شنیدن صرف واژهها و یا حتی دیدن رفتارهای کودک، به نوای ظریف پنهان شده در پشت رفتارهای او گوش دهند. گاهی وقتها برای دریافت معنای واقعی یک پیام لازم است تا به جای خواندن صرف واژهها و خطوط پیام، بین خطوط را نیز خواند و در مورد آن کاری انجام داد.
۱- چرخیدن دور خود، دنبال هم دویدن، آویزان شدن از چیزها، خیره شده به بیرون از پنجره، یعنی:
«من نیاز دارم که بدوم، بپرم و بیرون بازی کنم»
۲- همه جا شما را دنبال میکند، سایه شما شده است، تلاش میکند تا دکمههای کامپیوتر شما را فشار دهد، نمیگذارد شما تنها باشید، همیشه میخواهد که چیزهای سربسته را باز کند، یعنی:
«میخوام به شما کمک کنم»
۳- در برابر برنامههای روزمره مقاومت میکند، نه میگوید، از بشقاب زرد رنگ یا فنجان سبز خودداری میکند، صبحانه نمیخورد، دندانهایش را مسواک نمیزند یا هنگام خوابیدن جر و بحث میکند، یعنی:
«نیاز به قدرت و کنترل کردن شما دارم»
۴- اسباب بازیها را به سطل زباله میریزد، با اسباببازیها میجنگد، اسباب بازیها را میشکند، با اسباببازیها با خشونت بازی میکند، یعنی:
«نیاز دارم تا از اسباببازیهام جدا بشم و میخوام برم قدم بزنم، یک کار هنری انجام بدم، به یه جایی برم یا در تختخواب کسی مرا نوازش کند و من هم به او محبت کنم»
۵- چشمهایش را میمالد، سرعت عمل او کم شده، ایرادگیر شده، زیاد نقنق میکند، ناله میکند و گاهی نیز پرخاشگری میکند و سرو صدا راه میاندازد، یعنی:
«من خستهام»
۶- غذا را به اطراف پرت میکند، در خانه مدام به این طرف و آن طرف میرود، روی دیوار رنگآمیزی میکند، یعنی:
«من به توجه نیاز دارم»
۷- روی زانوی شما مینشیند، شما را بغل میکند، در تختخواب خودش را بغل میکند، برای شما کارت تبریک یا چیز دیگری درست میکند، در برابر شما حرفهای احمقانه میزند، سعی میکند تا به شما کمک کند، یعنی:
«من دوست دارم»
۸- دروغ میگوید، رفتارهای دیوانهوار نشان میدهد، خودش را دوست ندارد، چیزی نمیخورد، کمفعالیت است، یعنی:
«من حالم خوب نیست و شاید مریض شدهام»
۹- روی صندلی ماشین نمینشیند، کفشهایش را نمیپوشد، به دستشویی نمیرود، روی نیمکت یا تخت دراز میکشد، یعنی:
«به یک وقت خاص برای آرام شدن و آرامش نیاز دارم»
برای گوش دادن به کودکان گاهی وقتها لازم است تا صحبت کردن را متوقف کنیم، چیزی نگوییم و برای یاد دادن و برقراری نظم، تلاش بیهوده نکنیم. این توقف کردن به ما کمک میکند تا معنای پنهان شده در پشت رفتارها و گفتههای کودکان را دریابیم.
در نهایت اینکه همانطور که گفته شد انجام این رفتارهای ناسازگارانه تنها در گاهی مواقع ممکن است چنین معانی پنهانی را داشته باشند. گاهی نیز انجام برخی از این ناسازگاریها ممکن است نشانههای بروز برخی مشکلات سلامت روانی مانند اضطراب و افسردگی در کودکان باشد که در اینصورت لازم است تا از یک روانشناس یا مشاور کودک کمک گرفت.
عنوان: معانی پنهان رفتارهای ناسازگار کودکان
منبع: https://www.psychologytoday.com/
مترجم: حجت پیرزادی، دانشجوی دکتری کودکان استثنایی دانشگاه علامه طباطبایی