زمینه:
بدکارکردی شناختی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی نشان داده شده است، و این ممکن است پیامدهای عملکردی بیماران را تحتتأثیر قرار دهد. بهبود این بدکارکردیها با استفاده از مداخلات بازسازی شناختی تبدیل به هدف مهمی در مراقبهای مربوط به اسکیزوفرنی شده است.
هدف:
ارزیابی اثربخشی زیربرنامههای درمان روانشناختی یکپارچه (IPT) بر روی پیامدهای نشانهشناسی، عصبروانشناختی و عملکردی، و تجزیه و تحلیل روابط بین تغییرات پیامدهای شناختی و عملکردی در اسکیزوفرنی.
روش:
سی و دو بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی در یک محیط طبیعی درمان، تحت درمان بازسازی شناختی (IPT-cog) یا مداخلات توانبخشی معمول قرار گرفتند. متغیرهای مربوط به پیامدهای بالینی، عصبروانشناختی و عملکردی در ابتدا و پس از ۲۴ هفته درمان، مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها:
گروه IPT-cog با توجه به متغیرهای پیامد آسیبشناسی روانی و عملکردی، نسبت به گروه مقایسه، بطور معنادار بهبود بیشتری را نشان دادند. علاوه بر این، تنها گروه IPT-cog در حوزههای عصبروانشناختی حافظه کلامی و حافظه فعال به طور معنادار بهبود نشان دادند، و در آنها همبستگی معنادار خاصی بین کارکرد عصبشناختی و تغییرات عملکردی وجود داشت.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه، اثربخشی مؤلفۀ بازسازی شناختیِ IPT را در اسکیزوفرنی تأیید کرد و نشان داد که با بهبود در حوزههای شناختی خاص، تغییراتی در پیامد عملکردی نیز میتواند حادث شود.
کلیدواژهها: اسکیزوفرنی، بدکارکردی شناختی، بازسازی شناختی، پیامد عملکردی، پیامدهای آسیب شناسی روانی
Refrence science direct
Psychopathologic, neuropsychological and functional outcome measures during cognitive rehabilitation in schizophrenia: A prospective controlled study in a real-world setting
مترجم: شیما پژوهی نیا، کاندیدای دکتری تخصصی روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی
برای مطالعه بیشتر به مقالات زیر مراجعه کنید:
یک کارآزمایی تصادفی توانبخشی شناختی در نجات یافتگان از سرطان
بهبود علائم منفی در توانبخشی شناختی: نتایح حاصل از یک کوشش دو ساله از درمان بهبود شناختی
اثر توانبخشی شناختی روی عملکرد روانیاجتماعی در اختلال شخصیت مرزی: یک کارآزمایی کنترلشدۀ تصادفی