آموزش مسواک زدن به کودکان
چرا مراقبت از دندانها از زمان نوزادی مهم است ؟
دندانهای نوزادی نقش یک راهنما را برای دندانهای دائمی بزرگسالی ایفا میکنند. اگر آنها زودتر از موعد مقرر در اثر پوسیدگی بیافتند دندانهای بزرگسالی ممکن است فضای کافی برای رشد بهتر را نداشته باشند. مراقبتهای ضعیف از دندانهای نوزادی ممکن است باعث بروز مشکلاتی چون عفونت- درد و مشکلات گفتاری شود.
دندانپزشکان توصیه میکنند که نوزادان خود را در اولین سال از تولد یا قبل ازسر زدن دندانها ، نزد دندانپزشک برده تا معاینه شوند. توصیه مهم این است که بهمحض مشاهده سر زدن دندان یا دندانهای نوزاد آنها را با استفاده از یک مسواک مخصوص نوزادان و آب دو بار در روز ترجیحاً بعد از صبحانه و قبل از خواب تمیز کرده و خوردههای غذا و باکتریها را از دندانها خارج کنید. نکته مورد توجه در این زمان این است که ، نباید از خمیردندان استفاده کنید.
آموزش مسواک زدن به کودکان را چگونه و از کی آغاز کنیم؟
هنگامیکه کودک به سن ۲ یا ۳ سالگی میرسد زمان آن فرا رسیده است تا نحوه مسواک زدن و مراقبت از دندانها را به او بیاموزید. هرچند آموزشهای اولیه بهداشت دهان و عادتهای آن در دوران نوپایی آغاز میشود اما این آموزشها و مراحل آن در دوران نوجوانی و جوانی کودک بسیار تأثیرگذار هستند .قبل از آنکه دندانهای اولیه و موقت نوزاد سر بزند تمیز کردن لثهها و مراقبت از آنها بسیار مهم است. بهتر است لثه نوزاد را با یک دستمال نرم یا گاز استریل و آب پس از هر بار شیر خوردن پاک کنید. حسن دیگر این عمل در این است که ممکن است در اثر فشار و مالش ملایمی که به لثههای او وارد میشود تااندازهای در کاهش درد هنگام سر زدن دندانها تأثیرگذار باشد.
آموزش و نظارت بر مسواک زدن کودکان تا سن ۶ یا ۷ سالگی باید با جدیت ادامه داده شود.

تا سن ۶ یا ۷ سالگی باید با جدیت آموزش مسواک پیگیری شود
راههای آموزش مسواک زدن به کودکان نوپا:
– تا زمانی که کودک ۲ یا ۳ ساله است بهترین کار این است که والدین دندانهای او را خودشان مسواک بزنند تا سطح هماهنگی و توجه به جزئیات موردنیاز برای مراقبت بهتر از دهان و دندان در کودک بالا برود برای این کار ابتدا خودتان مسواک زدن دندانهای او را امتحان کنید سپس کاری را که انجام دادهاید مجدد برای او تکرار کنید.
– سادهترین راه برای مسواک کردن دندانهای کودک این است که او را در بغل خود نشانده و سر کودک را روی آرنج دست به شکل خمشده نگهدارید. مسواک مناسب سن کودک را برای او انتخاب کنید سپس بهآرامی مسواک را داخل دهان او کرده بهسرعت دندانهای کوچک او را بشورید.
– بهتر است در هنگام مسواک زدن از خلاقیت مادرانه استفاده کنید تا این عمل را برای کودک خوشایند نمایید. سعی نکنید بهزور دهان کودک را باز کنید. به او فرصت دهید تا عمل مسواک زدن را دوست داشته باشد. از پاداشهای غیرمادی برای تشویق او استفاده کنید.
– از خمیردندان مخصوص کودکان استفاده کنید. استفاده از خمیردندان به مقدار زیاد منجر به ایجاد لک در دندانها میشود. بنابراین به کودک خود بیاموزید تا باقیمانده خمیردندان را از دهانش با آب دهان به بیرون تف کند.
– زمانی که مشغول مسواک کردن دندانهای کودک خود هستید با او صحبت کنید و برایش مراحل مسواک زدن و کارهایی که انجام میدهید را توضیح دهید. تا سن ۷ سالگی به همین روش ادامه دهید و در مسواک زدن دندانها به او کمک کنید اما در این رده سنی سعی کنید مسئولیت مسواک زدن را بر عهده خودش بگذارید.
– به خاطر داشته باشید وضعیت خوب مسواک زدن باعث میشود تا کودک شما به این کار علاقه نشان داده و این کار را تقلید کند پس سعی کنید زمانی که مسواک میزنید کودک مسواک زدن شما را ببیند توصیه میشود که والدین همراه با کودک خود مسواک بزنند و بهتر است به هنگام مسواک زدن به یکی از آهنگهای کودکانه و مورد علاقه او نیز گوش فرا دهند
– به کودک اجازه دهید تا خود مسواکش را انتخاب کند این کار به افزایش علاقه و انگیزه او در مسواک کردن کمک میکند.
عنوان: آموزش مسواک زدن
منبع: تعلیم و تربیت کودکان ونوجوانان خاص ترجمه یوسف اردبیلی
گردآورنده: بهاره محسنی، دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره