انواع یادگیری:
یادگیری را چنین تعریف کردهاند: تغییر نسبتاً دایمی رفتار که در اثر تجربه به وجود آید. تغییرات رفتاری حاصل از رشد، بلوغ جسمی، شرایط جسمی یا روانی موقت (مثلاً، خستگی یا قرار داشتن تحت تأثیر موارد روانگردان) یادگیری محسوب نمیشود.
انواع یادگیری: دو نوع یادگیری وجود دارد، یادگیری بدون تداعی، و یادگیری با تداعی.
تداعی یعنی ربط دادن. یادگیری تداعی یعنی ربط دادن یک شیء یا یک رویداد به یک شیء یا یک رویداد دیگر. به عبارت دیگر، تداعی یعنی یافتن یک رابطهی خاص یا یک رابطهی علت و معلولی بین دو محرک (البته این تداعی با تداعی یعنی یافتن یک رابطهی خاص یا یک رابطهی علت و معلولی بین دو محرک. تداعی یعنی همراه کردن (جفت کردن) دو محرک با یکدیگر، به طوری که ارگانیزم متوجه شود بین آنها رابطهی علت و معلولی وجود دارد. یادگیری زمانی حاصل میشود که دو محرک با هم جفت (تداعی) شوند. در یادگیری بدون تداعی، فرد تنها در مورد یک محرک چیزی یاد میگیرد. در یادگیری با تداعی، فرد، دربارهی رابطهی دو رویداد، چیزی یاد میگیرد. یادگیری بدون تداعی، عادت کردن و حساس شدن را شامل میشود.
عادت کردن (خوگیری) نوعی یادگیری بدون تداعی است که ویژگی اصلی آن، کاهش پاسخ رفتاری به محرک آزارنده است. به عبارت دیگر، عادت کردن فرآیندی است که در آن، ارگانیزم کمتر از گذشته تحت تأثیر محرکهای محیطی قرار میگیرد.
حساس شدن، متضاد عادت کردن است. حساس شدن نوعی یادگیری بدون تداعی است که در آن، پاسخ رفتاری فرد، در مقابل محرک، بیشتر یا شدیدتر میشود. حساس شدن معمولاً زمانی روی میدهد که ارگانیزم در مقابل محرکهای بسیار آزارنده یا ترسناک قرار میگیرد. هم عادت کردن و هم حساس شدن، معمولاً و نسبتاً کوتاه مدت هستند.
دو نوع یادگیری با تداعی وجود دارد: شرطیسازی کلاسیک و شرطیسازی عامل.
در شرطیسازی کلاسیک، ارگانیزم یاد میگیرد (یا متوجه میشود) که رویدادی بعد از رویداد دیگری روی میدهد.
در شرطیسازی عامل، فرد یاد میگیرد که اگر رفتاری را خوش انجام دهد، پیامد خاصی را به دنبال خواهد داشت.
در ادامه با روان حامی باشید تا بر شرطیسازی کلاسیک مروری داشته باشیم.
مبانی روانشناسی: یادگیری
شاید کارل لشلی (۱۹۵۰) اولین کسی بود که به دنبال جایگاه حافظه گشت. او در آزمایشهای تجربی اش تغییری در بخشی از مغز پدید میآورد و سپس به تغییر رفتار حیوان توجه میکرد. او در یکی از آزمایش هایش باز کردن جعبه را به میمون آموزش داد، با این انتظ... بیشتر بخوانید