بلاتکلیفی و آسیب پذیری شناختی
زمینه: تحمل ناپذیری بلاتکلیفی یک عامل آسیب پذیری شناختی مرتبط با دامنهی گستردهای از آسیبشناسی اضطراب است. آسیبپذیریهای شناختی مانند حساسیت اضطرابی، تحمل پریشانی، تحملناپذیری ناراحتی نیز به عنوان سازههای مورد علاقه در بین اختلالهای اضطرابی است. با توجه به این که به صورت فزایندهای محققان آسیبپذیریهای فراتشخیصی پایا در اختلالهای اضطرابی را کشف کردهاند تعیین میزان همپوشی بین این سازهها اهمیت پیدا کرده است.
روشها:
مطالعهی حاضر روابط خاص بین تحملناپذیری بلاتکلیفی، عوامل آسیبپذیری دیگر (مانند حساسیت اضطرابی، تحملناپذیری ناراحتی، و تحمل پریشانی) و اضطراب اجتماعی، وسواسی جبری، و نشانههای نگرانی در نمونههای غیربالینی (تعداد=۲۱۷، تعداد=۲۴۱) مطالعه میکند.
نتایج: بلاتکلیفی و آسیب پذیری شناختی
یافتهها در میان نمونهها هماهنگ بودند. تحملناپذیری بلاتکلیفی به صورت معناداری با نشانههای اضطرابی در تمام تحلیلها رابطه داشت. حساسیت اضطرابی در تمام تحلیلها به صورت منحصر به فردی با اضطراب اجتماعی و وسواسی جبری مرتبط بود اما فقط در یک تحلیل با نگرانی ارتباط داشت. تحمل پریشانی تنها با نگرانی رابطهی منحصر به فرد داشت. تحملناپذیری ناراحتی در هیچ تحلیلی با نشانههای اضطرابی رابطهی منحصر به فرد نداشت.
محدودیتها: بلاتکلیفی و آسیب پذیری شناختی
پژوهشهای آینده باید تلاش کنند این یافتهها را در جمعیت بالینی تکرار کنند و از طرحهای طولی استفاده کنند.
نتیجهگیری:
رابطهی افتراقی و نیرومند بین تحملناپذیری بلاتکلیفی و نشانههای اضطرابی، مزیت احتمالی هدف قرار دادن تحملناپذیری بلاتکلیفی را در بافت درمانهای فراتشخیصی اضطراب مطرح میکند.
واژههای کلیدی:
تحمل ناپذیری بلاتکلیفی، حساسیت اضطرابی، تحمل پریشانی، تحملناپذیری ناراحتی، اضطراب، بلاتکلیفی و آسیب پذیری شناختی.
مترجم: حمید بهرامی زاده، دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی
Sciencedirect
برای مطالعه بیشتر درباره تحمل ناپذیری بلاتکلیفی به مقاله های زیر مراجعه کنید:
تحملناپذیری بلاتکلیفی و شخصیت: رابطه نفوذناپذیری تجربهای با دشواریهای در تحمل بلاتکلیفی