روابط والد – کودک:
رابطه کودک با والدی که حضانت او را به عهده میگیرد در سازگاری او بسیار موثر است. هر چه این رابطه گرم تر و دوستانه تر باشد سازگاری بچه طلاق بیشتر خواهد بود. گاهی رفتار کودکان ناشی از ارتباط آنها با والدین ، قبل از طلاق است.همه آنچه بعد از طلاق اتفاق میافتد به طور قطع از تاثیرات ناشی از جدایی نیست.بلکه میتوان ریشه آن را در ارتباط کودک با والدین قبل از طلاق جست و جو کرد.
تاثیرات طلاق بر کودکان:
ترس از ترک شدن: پس از طلاق کودک متوجه میشود که یکی از والدین در خانه نیست و از این میترسد که والد دیگر را هم از دست بدهد.
طرد شدگی: کودکان طلاق ممکن است احساس طرد شدگی کنند.
احساس گناه: کودکان ممکن است به این نتیجه برسند که در طلاق والدین مقصر هستند و به خاطر حرفی که زده اند یا کاری که انجام داده اند این اتفاق روی داده است و بنابراین احساس گناه میکنند.
بلاتکلیفی: مخرب ترین تأثیر طلاق بر روی کودکان زمانی روی میدهد که والدین در حضور آنها به تحقیر یکدیگر میپردازند. در این مواقع کودکان احساس میکنند که باید جانب یکی از والدین را بگیرند و این کار برای آنها بسیار دشوار است.
خشم: خشم احساسی متداول در میان کودکان طلاق است که در اثر عدم درک یا پذیرش این مسئله روی میدهد.
افسردگی: افسردگی از تأثیرات مستقیم طلاق محسوب میشود. افسردگی نشانه آن است که کودکان حمایت کافی برای رویارویی با مسئله طلاق در یافت نکردهاند.
بهتر است با کودکان خود صادق باشید و با آنها صحبت کنید.
آنچه که کودکان باید بدانند:
والدین باید متناسب با سطح رشدی فرزندان خود، اطلاعات صادقانهایی در مورد جدایی و طلاق به او بدهند. کودکان میتوانند با حقایق کنار بیایند ولی تحمل پنهان کاری و راز را ندارند. گرچه جزئیات اطلاعرسانی به سن کودک و توان او و شرایط خانوادگی بستگی دارد ولی اصول کلی اطلاعرسانی به سن و شرایط خانوادگی ربطی ندارد. پدر و مادر در صورت امکان باید چند روز قبل از جدایی خود، بچه را در جریان بگذارند. به این ترتیب کودک میتواند قبل از جدایی روی احساسات و واکنش های خود کار کند. تأثیرات طلاق
لطفا به فرزندان خود احترام بگذارید و آنها را در جریان تصمیم بزرگی که آینده آنها در گرو آن است قرار دهید.
بهاره محسنی، دانشجوی ارشد مشاوره