روش های تقویت خلاقیت:
بر اساس نظر رابرت استرنبرگ که یک روانشناس شناختی محسوب میشود خلاقیت را میتوان بهصورت گستردهای بهعنوان فرآیند تولید چیزهایی که هم اصیل و هم ارزشمند هستند در نظر گرفت. خلاقیت بهطور کامل درباره یافتن راههای جدید حل مشکلات است. این مهارت صرفاً به هنرمندان، نویسندهها یا موسیقیدانها محدود نمیشود، بلکه مهارت مفیدی برای تمام افراد است. اگر تصمیم گرفتهاید که خلاقیت خود را تقویت کنید این نکتهها برای شما مفید است. پس با روان حامی همراه باشید تا بهترین روش های تقویت خلاقیت را با هم مرور کنیم.
۱- خود را به توسعه خلاقیت خویش ملزم کنید.
اولین روش از روش های تقویت خلاقیت این است که کاملاً خود را وقف توسعه تواناییهای خلاق کنید. دست از تلاش برندارید. اهداف خود را تنظیم کنید، از دیگران کمک بخواهید و هر روز زمانی را برای گسترش مهارتهای خود کنار بگذارید.
۲- تخصص پیدا کنید
یکی از بهترین روش های تقویت خلاقیت متخصص شدن درزمینهٔ مربوطه است. با کسب فهم عمیق از موضوع، قادر خواهید بود بهتر به راهحلهای جدید و خلاقانه فکر کنید
۳- به کنجکاوی خود پاداش بدهید
یکی از موانع شایع تقویت خلاقیت این احساس است که کنجکاوی وقت تلف کردن است. بنابراین بهتر است بهجای سرزنش کردن خود، زمانی که درباره چیزی کنجکاو میشوید به خودتان پاداش بدهید. به خودتان فرصت کشف موارد تازه را بدهید. اما به خاطر داشته باشید که باید انگیزه درونی خود را نیز تقویت کنید. گاهی اوقات پاداش واقعی خلاقیت خود فرآیند است نه نتیجه آن.
۴- مشتاق ریسک باشید
زمانی که تصمیم به تقویت مهارت خلاقیت دارید باید مشتاق ریسک کردن هم باشید تا بتوانید مهارتهای خود را ارتقا دهید. درحالیکه ممکن است همیشه تلاشهای شما به موفقیت ختم نشود، باز هم شما باید مهارتهای خود را تقویت کنید تا در آینده به کارتان بیایند.
۵- اعتمادبهنفس خود را تقویت کنید
یکی از روش های تقویت خلاقیت اعتماد به نفس است. اطمینان نداشتن به تواناییهای خود میتواند خلاقیت را سرکوب کند، به همین خاطر لازم است که اعتمادبهنفس خود را بالا ببرید. به پیشرفت خود توجه کنید، تلاشهای خود را ببینید و به دنبال پاداش دادن به خود باشید.
۶- زمانی را به خلاقیت اختصاص بدهید
شما هرگز نخواهید توانست خلاقیت خود را تقویت کنید اگر وقتی برای آن نگذارید. زمانی را در هفته به تمرکز بر پروژههای خلاقانه اختصاص بدهید. این یک روش خوب از روش های تقویت خلاقیت است.
۷- بر نگرشهای منفی که مانع خلاقیت هستند غلبه کنید
بر اساس مطالعهای که در ۲۰۰۶ در آکادمی ملی علم منتشر شد، خلق مثبت میتواند توانایی تفکر خلاقانه را افزایش دهد. بر اساس نظر دکتر آدام آندرسون یکی از نویسندگان این مقاله، اگر شما کاری انجام میدهید که مستلزم خلاقیت است باید در خلق خوب باشید. بر حذف افکار منفی تمرکز کنید زیرا ممکن است توانایی شما را تخریب کنند.
۸- با ترس از شکست بجنگید.
ترس از احتمال اشتباه یا شکست ممکن است پیشرفت شما را فلج کند. زمانی که متوجه شدید که در دام این احساس گرفتار شدهاید به خاطر داشته باشید که اشتباه کردن بخشی از فرآیند است. درحالیکه ممکن است شما از راه خود منحرف شوید اما سرانجام به اهداف خود دست پیدا خواهید کرد.
۹- برای رسیدن به ایدههای جدید از بارش مغزی استفاده کنید
بارش مغزی یکی از فنهای رایج در موقعیتهای دانشگاهی و حرفهای است و ممکن است ابزار قدرتمندی برای تقویت خلاقیت باشد. قضاوت و خودسرزنش گری را کنار بگذارید سپس شروع کنید به نوشتن ایدههای مربوط به راهحلهای احتمالی. هدف تولید کردن هر چه بیشتر ایدهها است. سپس روی روشن کردن و تعریف مجدد ایدههای خود وقت بگذارید تا به بهترین انتخاب ممکن برسید.
۱۰- در نظر داشته باشید که اکثر مشکلات چند راهحل دارند.
دفعه بعدی که با مشکلی روبرو شدید سعی کنید دنبال روشهای مختلف حل آن باشید. بهجای اینکه اولین ایدهی خود را پیگیری کند زمانی را صرف پیدا کردن راههای احتمالی دیگر بکنید.
۱۱- یک دفترچه خلاقیت داشته باشید
با داشتن یک دفترچه خلاقیت شما میتوانید فرآیند خلاقیت خود را پیگیری کنید. این دفترچه میتواند برای ذخیره ایدهها مورداستفاده قرار گیرد زیرا ممکن است بعدها به دردتان بخورند.
۱۲- نقشه مسیر و نمودار کار را ترسیم کنید
نقشه ذهنی یکراه خوب برای مرتبط ساختن ایدهها به یکدیگر و جستجوی پاسخهای جدید به پرسشهاست. برای ایجاد یک نقشه ذهنی ابتدا واژه کلیدی یا موضوع اصلی را در وسط یادداشت کنید سپس ایدهها و اصطلاحات مرتبط را اطراف آن بنویسد.
۱۳- با خودتان چالش کنید
زمانی که تصمیم گرفتید برخی مهارتهای اساسی خلاقیت خود را تقویت کنید لازم است که بهطور پیوسته با خودتان چالش کنید. دنبال رویکردهای دشوارتر باشید، از چیزهای جدید استفاده کنید و از راهحلهای همیشگی اجتناب کنید.
۱۴- از تکنیک شش کلاه استفاده کنید
تکنیک شش کلاه شامل نگاه کردن به مشکل از شش زاویه مختلف است. با انجام این کار شما راهحلهای بیشتری تولید خواهید کرد. کلاه قرمز: تفکر هیجانی درباره موقعیت. احساساتتان به شما چه میگویند؟ کلاه سفید: تفکر عینی درباره موقعیت. حقایق چیست؟ کلاه زرد: تفکر مثبت. چه چیزی در این موقعیت کمککننده است؟ کلاه سیاه: تفکر منفی. چه چیزی در این موقعیت کمککننده نیست؟ کلاه سبز: تفکر خلاق. ایدههای جایگزین کدماند؟ کلاه آبی: تفکر وسیع: بهترین راهحل کلی کدام است؟
۱۵- به دنبال منبع الهام باشید.
انتظار نداشته باشید که خلاقیت ناگهان رخ بدهد. به دنبال منابع الهامبخش ایدههای جدید باشید که به شما انگیزه پاسخ به پرسشها را میدهد. کتاب بخوانید، به موزه بروید، به آهنگ مورد علاقه خود گوش دهید، یا با یک دوست خود مباحثه کنید.
۱۶- سناریوهای جایگزین را در نظر بگیرید.
هنگامی که با مشکلی روبرو میشوید از سؤال چه میشود اگر استفاده کنید. اگر از روش خاصی استفاده کنید نتیجه چه میشود؟
۱۷- از تکنیک گلوله برفی استفاده کنید.
تابهحال دقت کردهاید که وقتی یک ایده خوب به ذهنتان میآید به دنبال آن ممکن است چندین ایده دیگر هم به ذهنتان بیاید. شما میتوانید زمانی که در حال ایده پردازی برای پروژهای هستید از این تکنیک گلوله برفی بهره ببرید. اگر ایدهای برای پروژه فعلی شما مناسب نباشد آن را کنار بگذارید تا بعداً روی آن کار کنید زیرا ممکن است در آینده به دردتان بخورد.
۱۸- حالا بگویید از کدام روش برای تقویت خلاقیت خود استفاده میکنید؟
- بارش مغزی
- گوش دادن به یک موسیقی الهامبخش
- مطالعه یک کتاب جالب
- استفاده از دفترچه خلاقیت
- ایجاد یک نقشه ذهنی
- سایر