سنجش هوش:
چون آزمونهای هوش و سایر ابزارهای سنجش هوش، نقشهای عملی و علمی مهمی دارند، آنچه به شدت اهمیت پیدا میکند این است که آنها دو کار انجام دهند:
چیزی را اندازه بگیرند که برای اندازه گیری آن ساخته شدهاند
آنچه را اندازه میگیرند باید دقیق اندازه بگیرند.
به عبارت دیگر آزمونهای هوش باید پایایی و روایی داشته باشند.
پایایی یا ثبات
یعنی تکرار یا ثابت بودن. وقتی آزمون پایایی یا ثبات دارد در شرایط مشابه، نتایج مشابهی ارائه میدهد. برای اینکه ابزار شما پایایی داشته باشد وقتی در اختیار سایر مشاهده گران قرار میگیرد آنها نیز باید به همین نتایج شما دست پیدا کنند. به این موضوع پایایی بین ارزیابها نیز گفته میشود. علاوه بر این آزمون شما باید در زمانهای مختلف نیز نتایج مشابهی را به دست دهد. به این موضوع نیز پایایی یا ثبات زمانی گفته میشود.
روایی
روایی یا اعتبار به این معناست که آزمون یا مقیاس مورد نظر، واقعا و عملاً همان چیزی را اندازه میگیرد که باید اندازه بگیرد. مثلاً آیا تست هوش واقعا هوش را اندازه میگیرد؟ به عبارت دیگر، باید مطمئن شد که آزمون مصداق واقعی همان چیزی است که ادعا میکند میخواهد آن را بیازماید.
مطالب مرتبط با هوش
تا به حال فکر کرده اید که آگاهی یعنی چی ؟ از کجا می آید؟ چه طور ما به یک مسئله آگاه می شویم ؟ برای آگاهی معادل های مختلفی وجود دارد . مثلا awareness یا consciousness یا حتی knowledge ! از آگاهی یک مفهوم واحد و تعریف مشخص وجود ندارد .... بیشتر بخوانید