شخصیت مطیع نگرشها و رفتارهایی را آشکار میسازد که میل به حرکت به سوی مردم را منعکس میکنند: نیاز شدید و مداوم به محبت و تایید، میل به عزیز بودن و محافظت شدن. شخصیتهای مطیع این نیازها را به هر کسی نشان میدهند، هر چند معمولا به یک فرد سلطهجو، مانند دوست یا همسر نیاز دارند که مسئولیت زندگی آنها را بر عهده بگیرد و از آنها محافظت کرده و آنها را راهنمایی کند.
شخصیتهای مطیع برای رسیدن به اهدافشان، دیگران، مخصوصا همسر خود را به بازی میگیرند. آنها اغلب طوری رفتار میکنند که دیگران آن را جذاب یا دوست داشتنی میدانند. برای مثال: امکان دارد که خیلی با ملاحظه، تحسینآمیز، راغب، همدل و حساس نسبت به نیازهای دیگران به نظر برسند. افراد مطیع، طبق آرمانها و انتظارات دیگران رفتار کرده و طوری عمل میکنند که دیگران آنان را از خود گذشته و سخاوتمندانه برداشت مینمایند.
شخصیتهای مطیع در کنار آمدن با دیگران، مصالحهجو هستند و به امیال خود کمتر از امیال دیگران اهمیت میدهند. آنها سرزنش را میپذیرند و تسلیم دیگران میشوند و هرگز جسارت به خرج نمیدهند، عیب جویی نمیکنند، یا پرتوقع نیستند. آنها برای جلب محبت، تایید و عشق دست به هر کاری که شرایط ایجاب کند، میزنند. نگرش آنها نسبت به خودشان همواره نگرش درماندگی و ضعف است. هورنای اظهار داشت که افراد مطیع در واقع میگویند: «به من نگاه کن. به قدری ضعیف و درمانده هستم که باید از من محافظت کنی و مرا دوست بداری».
در نتیجه آنها دیگران را برتر میدانند و خود را حتا در موقیتهایی که به طور محسوسی شایسته هستند، حقیر میپندارند. چون امنیت شخصیتهای مطیع به نگرشها و رفتار دیگران بستگی دارد، شدیدا وابسته میشوند و به تایید و اطمینان خاطر مداوم نیاز دارند. هر گونه نشانه طرد، خواه واقعی یا خیالی، برای آنها وحشتناک است و به افزایش تلاش آنها برای بازیافتن محبت فردی که معتقدند آنها را طرد کرده است، منجر میشودش.
منبع این رفتارها، خصومت سرکوب شده فرد است. هورنای دریافت که افراد مطیع، احساسات عمیق سرپیچی و انتقام جویی را سرکوب کردهاند. آنها دوست دارند دیگران را کنترل کنند، از آنها بهرهکشی کنند، و آنها را به بازی بگیرند – درست بر عکس آنچه رفتارها و نگرشهای آنها نشان میدهند. چون تکانههای خصمانه شخصیتهای مطیع باید سرکوب شوند، سرسپرده میشوند و همیشه میکوشند دیگران را خشنود کنند و هیچ چیزی برای خودشان نخواهند.
فرستنده: محمدامین موفق – HotsonHor M.A.M
منبع: نظریههای شخصیت شولتز.


