هر نظریهپردازی با توجه به تجربههای زیسته، رویکرد فلسفی و مبانی نظری که برای نظریه خود انتخاب کرده است ناگزیر در مورد ماهیت انسان نیز نظریه های خاصی را مطرح کرده است. ماهیت انسان از منظر آلفرد آدلر نیز مستثنی بر این قاعده نیست.
در این مقاله سعی کرده ایم که نظریه آلفرد آدلر در روانشناسی فردنگر وی را درباره ماهیت انسان بررسی کنیم. با روان حامی برای مطالعه ماهیت انسان از منظر آلفرد آدلر همراه باشید.
آدلر، تصویر امیدوار کننده و دلپذیری از ماهیت انسان ارایه میدهد که نقطه مقابل دیدگاه غمانگیز و بدبینانه زیگموند فروید است. قطعا برای ما خوشایندتر است که خود را ادر به شکل دادن رشد و سرنوشت خویش بدانیم تا این که تصور کنیم تحت سلطه نیروهای غریزی و تجربیات کودکی هستیم که هیچ کنترلی بر آنها نداریم.
برداشت آدلر از ماهیت انسان خوشبینانه است، زیرا معتقد بد که ما به وسیله نیروهای ناهشیار برانگیخته نمیشویم. ما برای شکل دادن به نیروهای اجتماعی که بر ما تاثیر میگذارند و استفاده خلاق از آنها برای ساختن سبک زندگی بیهمتا، از اراده آزادی برخورداریم. این بیهمتایی، جنبه دیگری از تصویر دلپذیر آدلر است؛ نظام فروید در مورد ماهیت انسان، عمومیت غمانگیز و یکسانی را ارایه داد.
گرچه به نظر آدلر برخی از جنبههای ماهیت انسان فطری هستند – برای مثال، استعداد علاقه اجتماعی و تلاش برای کمال – ولی تجربه تعیین میکند که چگونه این گرایشهای فطری تحقق خواهند یافت. تاثیرات دوران کودکی اهمیت دارد، مخصوصا ترتیب تولد و تعامل با والدین، ولی ما قربانی وقایع کودکی نیستیم. در عوض، ماه از آنها برای به وجود آوردن سبک زندگی خود استفاده میکنیم.
از نظر آدلر، هر کسی برای رسیدن به کمال تلاش میکند، و او بشریت را در حالت مشابهی در نظر داشت؛ او در مورد پیشرفت اجتماعی خوشبین بود. آدلر مجذوب سوسیالیسم* بود و در کلینیک راهنمایی تحصیلی و اصلاح زندان مشارکت داشت و عقیده خود را در قابل نیروی خلاق فرد بیان کرد.
*سوسیالیسم: جامعهخواهی. کوشش برای انسجام همگانی و سود برابر در تمام اقشار جامعه.
مطالب قبلی:
تیپ شخصیتی تک فرزند و فرزند آخر
مطلب بعدی: آسیب شناسی روانی در نظریه آدلر
منبع: کتاب روانشناسی شخصیت شولتز .
فرستنده: محمد امین موفق – HotsonHor M.A.M


