اثربخشی رویکردهای درمانیِ کودکان و نوجوانان مبتلا به ناتوانیهای خواندن: فراتحلیل پژوهشهای آزمایشی کنترل شده تصادفی
کودکان و نوجوانان مبتلا به ناتوانیهای خواندن در اکتساب مهارتهای خواندن و دیکته نوشتن آسیب جدی را تجربه می کنند. با توجه به پیامدهای هیجانی و تحصیلی برای کودکان مبتلا به اختلالهای خواندن پایدار، مداخله های مبتنی بر شواهد ضرورت اساسی دارد. فراتحلیل حاضر یافته های تمامی پژوهش های آزمایشی کنترل شده تصادفی در این زمینه را خلاصه می کند.
اهداف این فراتحلیل تعیین اثربخشی رویکردهای درمانی مختلف و تعیین تاثیر عوامل گوناگون بر کارآیی مداخله ها بود. جستجوی پیشینه در زمینه پژوهش های آزمایشی کنترل شده تصادفی شامل جستجوی الکترونیکی در پایگاههای اطلاعاتی ERIC, PsycINFO, PubMed, and Cochrane و منابع مربوط به فهرست کتابها بود.
به منظور بررسی پژوهشهای آزمایشی چاپ نشده، ما در وبسایتهای clinicaltrials.com and ProQuest جستجو انجام دادیم و با متخصصان این حوزه تماس گرفتیم. در نهایت، بیست و دو پژوهش آزمایشی کنترل شده تصادفی که در مجموع شامل ۴۹ گروه کنترل و آزمایش بود مورد بررسی قرار گرفت.
در مجموع پنج روش آموزش روان خوانی، سه روش واجی، سه روش آموزش درک مطلب خواندن، ۲۹ روش آموزش آواها، سه روش آموزش شنیداری، دو روش درمان پزشکی و چهار مداخله ی مربوط به لنز مقایسه شدند. یک پژوهش اثربخشی درمان با گل افتابگردان و یک پژوهش نیز اثربخشی تمرینهای حرکتی را ارزیابی کرده بود.
یافته ها نشان دادند که آموزش آواها نه تنها رویکردی بود که بیشترین پژوهش روی آن انجام شده بود، بلکه تنها رویکردی بود که بر عملکردهای خواندن و نوشتن در کودکان و نوجوانان با ناتوانیهای خواندن تاثیر معنادار داشت. میانگین اندازه اثر رویکردهای درمانیِ دیگر تاثیر آماری معنادار نداشت. فراتحلیل حاضر نشان داد که مشکلات شدید خواندن و نوشتن می تواند با درمان مناسب بهبود یابد. به منظور فراهم کردن دقیقتر مداخله های مبتنی بر شواهد برای کودکان و نوجوانان مبتلا به ناتوانیهای خواندن، بایستی پژوهشها به کاربرد مطالعات آزمایشی کنترل شده تصادفی تاکید کنند.
Refrence