نوجوانان و افسردگی (قسمت اول):
اگر نوجوانی را بزرگ کرده یا این مرحله از زندگی خود را به خاطر آورید احتمالا موافقید که نوجوانی زمان آشفتگی و تغییرات عظیم است. نقاط عطف مرتبط با رشد که از اوایل ۱۰ سالگی آغاز و تا ۲۶ سالگی ادامه پیدامیکنند، به صورت تغییرات پیچیده و گیجکننده زیستی، هیجانی، روانی، شناختی و شخصی بروز مییابد. با روان حامی همراه باشید.
موارد زیادی، هم به لحاظ درونی و هم به لحاظ بیرونی برای درک و فهمیدن وجود دارد. تغییرات سریع در خلق و خو و احساسات برای نوجوانان عجیب نیست و کماکان با وجود همه چالشها، اشتباه والدین، معلمان و متخصصان بهداشت روان این است که گمان میکنند دوره افسردگی اساسی، گذرگاهی طبیعی یا غیرقابل اجتناب در سالهای نوجوانی است.
اگرچه ۸% از نوجوانان، گهگاه درطول دورههای یکساله از افسردگی رنج میبرند و حدود ۲۰% آنها، قبل از رسیدن به بزرگسالی یک دوره افسردگی را تجربه میکنند زمانیکه علائم ظاهرمیشود هرگز نباید دست کم گرفته شده و همواره باید مورد توجه قرار بگیرند. این موضوع به طور ویژه برای نوجوانانی که تاریخچهای خانوادگی از افسردگی، اعتیاد و خودکشی دارند بسیار مهم است. آنان حتی برای دورههای مکرر افسردگی مستعدترند، بیشتر احتمال دارد با مواد مخدر و الکل، خوددرمانی کنند و نسبت به افکار و اقدامات خودکشی آسیب پذیرترند. نوجوانان زیادی دچار بحران میشوند و زمانیکه تظاهرات افسردگیشان نادیده گرفته شده و آنها (علائم) را به «خلق و خوی نوجوان» ربط داده یا «مرحلهای طبیعی از رشد» قلمداد میکنند، مراتب حمایت و مراقبتهای بهداشت روانی را که به آن نیاز داشته و شایستهی آنند دریافت نمیکنند.
شروع دوره افسردگی غالبا به واسطه بیولوژی و شیمی مغز است اما اغلب اوقات عوامل استرس زا و رخدادهای خارجیای وجود دارند که میتوانند نشانههای افسردگی را فعال کنند. این موضوع خصوصاً زمانی درست است که تجربیات مذکور به اندازه کافی پردازش نشده و التیامنیافته باشند یا اینکه نوجوان بدون راهنمایی و مداخله یک فرد بالغ آن را اداره کند. چندین رخداد مهم در بخش ذیل وجود دارند که در صورت عدم درمان میتوانند موجب افسردگی شوند:
- تغییرات ناگهانی در ظاهر یا سلامت بدن که باعث ایجادِ احساس نومیدی یا شرمساری غاز آاهببار هادر نوجوان میشود.
- طرد از گروه همسالان
- ناتوانی در تحول هویت فردی که احساس اعتبار و رضایت ایجادمیکند.
- ناتوانی در درک یا جلوگیری از فشار همسالان یا فشارهای تحصیلی
- استعمال مواد مخدر و الکل که منجر به تصادف خودرو، تجاوز به عنف یا دستگیری میشود.
- مزاحمت اینترنتی و اشکال دیگر اتفاقات شرمآور در رسانههای اجتماعی.
- بزرگ شدن با اعتیاد، افسردگی، اضطراب یا بیماریهای پزشکی والدین.
- مشاهدهی خشونتهای خانگی یا سایر فرکانسهای نامطلوب خانوادگی.
- تجربه یا مشاهدهی سوءاستفاده یا غفلت جنسی، جسمی، هیجانی، روانشناختی یا کلامی در دوره کودکی.
در بخش بعد به علائم خاص مرتبط با افسردگی نظری خواهیم کرد…
نویسنده: لیزا فرنتز
مترجم: سمیرا پیازچیان