افزایش هوش نوزاد: قسمت دوم:
در قسمت اول این مطلب تعدای از تمرینهایی را که باعث افزایش هوش نوزاد میشود، معرفی کردیم. روشهای دیگری نیز برای افزاش هوش نوزاد وجود دارد که در این قسمت به آنها میپردازیم. با روان حامی همراه باشید.
- تمرینهای نوع ششم افزایش هوش نوازد: بازی کنید.
۱- او را سورپرایز کنید.
۲- بگرد و پیدا کن. چند سبد بردارید و یکی از اسباب بازیهای کودک را در زیر یکی از آنها قرار دهید و سپس آنها را جابه جا کنید و به کودک اجازه بدهید که اسباب بازی را پیدا کند.
۳- دالی موشه بازی کنید.
۴- اجازه بدهید کودکتان با غذایش بازی کند. در مکانهای مختلف به او غذا بدهید و اگر با غذا بازی میکند جلوی او را نگیرید. او در حال امتحان کردن چنگ زدن است.
- تمرینهای نوع هفتم افزایش هوش: به او زبان و شمارش را یاد بدهید.
۵- هر هفته را به یکی از حروف الفبا اختصاص دهید. به عنوان مثال کتابهایی را بخوانید که با الف شروع میشوند، غذاهایی بخورید که با الف شروع میشود، میوهها را به شکل آن حرف الفبا برش دهید و کارهای خلاقانهی دیگر.
۶- هرچیزی را بشمارید. اسباب بازیهای او را بشمارید. قدمهایتان در خانه بشمارید. انگشتهای دست و پای او را بشمارید. سعی کنید با صدای بلند بشمارید. او به زودی با شما همراهی خواهد کرد.
۷- کتاب بخوانید.
بارها این کار را بکنید. دانشمندان کشف کردهاند که نوزادان ۸ ماهه میتوانند زنجیره کلمات را در یک داستان که دو یا سه بار خوانده شود شناسایی کنند. این کار به یادگیری زبان در آنها کمک میکند.
۸- برای او داستان تعریف کنید.
داستانهای مورد علاقه او را انتخاب کنید و از اسم خودش به جای شخصیت اصلی داستان استفاده کنید تا برایش جالبتر شود.
۹- او را به کتابخانه ببرید.
- تمرینهای نوع هشتم افزایش هوش: خاطره بسازید.
۱۰- آلبوم خانوادگی بسازید. در این آلبوم هم عکسهای فامیلهای دور و هم نزدیک را قرار دهید. بارها در زمانهای مختلف آنها را به کودک نشان دهید تا حافظهاش دربارهی آنها شکل بگیرد. یا زمانی که مثلاً مادر بزرگ تلفن میزند در حالیکه با او حرف میزند عکس مادربزرگ را نشان دهید.
۱۱- با عکس حیوانات یک آلبوم بسازید. زمانی که به باغ و وحش میروید از حیوانات عکس بگیرید و با آنها یک آلبوم بسازید. آلبوم را با او ورق بزنید، عکسها را نشان بدهید، ویژگی هر حیوان را توضیح بدهید، صدای هر حیوان را نشان دهید و یا داستانی برای او با آن حیوان تعریف کنید.
۱۲- اگر از او فیلم گرفتهاید آنها فیلمها را برایش پخش کنید و برایش توضیح دهید.
۱۳- بازی جورکردنی. از تمام افراد و چیزهای آشنا دو عکس مشابه تهیه کنید. آنها را روی زمین پهن کنید و از او بخواهید که عکسهای مشابه را پیدا کند.
نکاتی برای افزایش هوش نوزادان نوپا
۱۴- بگذارید معنی داستان را کودکتان پیدا کند.
به او سرنخهایی درباره عکسها بدهید و از او سوالاتی درباره آن بپرسید. سوالهایتان را هم به صورت انتزاعی (چرا او از تخم مرغ سفید خوشش نمیاد؟) و هم به صورت ملموس (تا حالا تخم مرغ سفید دیدی؟) بپرسید.
۱۵- زیر باران بازی کنید. توی گودال آب بپرید. روی علفهای خیس بنشینید. این یک راه خوب برای آموزش آلودگی و تمیزی به اوست.
۱۶- بگذارید گاهی اوقات رئیس باشد. برای بالا بردن اعتماد به نفس، به کودک خود اجازه بدهید بین دو آیتم دست به انتخاب بزند.
۱۷- لباس بازی کنید. برخی از لباسهای قدیمی پدر، و برخی از لباسهای تابستانه، بهاری و زمستانی را آماده کنید. آنها را بپوشید و مثلا وقتی که لباس زمستانی تن میکنید طوری رفتار کنید که انگار زمستان است. به این شیوه تخیل او را تقویت خواهیده کرد.
۱۸- بازی مجدد. اسباب بازیهای قدیمی را بیرون بیاورید. زمانی که او با آنها به شکل متفاوتی بازی کرد شگفت زده شوید.
۱۹- دربارهی احساسات صبحت کنید. زمان خواب او را در آغوش بگیرید و از او بپرسید که امروز چه چیزهایی تو را خوشحال و چه چیزی ناراحتت کرد؟ شما به او کمک کنید تا اتفاقات روز را یادآوری کند، زمان گذشته را درک و هیجانات را نامگذاری کند.
۲۰- به شکار حشرات بروید. به عکسهای برخی از حشرات غیرمضر مانند کفش دوزک، جیرجیرک و پروانهها، و بعد به پارک بروید و سعی کنید آنها را پیدا کنید.
۲۱- از کودکان خود کار بخواهید. بچههای کوچک میتوانند لباسهای کثیف را به سیاه و سفید تقسیم کنند. کودک شما گاهی حتی میتواند لباسهای خود را جدا کند. برای مشارکت دادن کودک در کارهای خانه این مقاله را مطالعه کنید.
۲۲- دربارهی حجم صحبت کنید. بطریهای پلاستیکی با حجم متفاوت را جمع آوری کنید و بدهید در حمام کودکتان با آنها بازی کند. او برخی از آنها را کم آب میکند و برخی را بیشتر و از یکی آب را به دیگری میریزد. در این حین با او درباره بزرگی و کوچکی و میزان حجم صحبت کنید.
قسمت اول افزایش هوش نوزاد