در پست قبلی: نظریه انتخاب طبیعیای که داروین مطرح کرد سوالاتی مطرح کردیم که به نظر میرسید نظریه انتخاب طبیعی نقصهایی دارد. حتا متوجه شدیم که خود داروین هم به این نواقص برخورد کرده بود. داروین به دنبال راهی بود تا این نواقص را برطرف کند. او با مطرح کردن نظریهی دوم فرگشت یعنی نظریه انتخاب جنسی موفق به رفع ایرادات نظریه انتخاب طبیعی شد. با روان حامی و داروین همراه باشید.
ما در نظریه انتخاب طبیعی متوجه شدیم که افراد هر گونه به دلیل تفاوتهایی که با سایر افراد دارند شانس بقای متفاوتی دارند. بعد که موفقیت در بقا حاصل شد، تولید مثل میکنند و به این شکل نسل خود را ادامه میدهند. اما سوالی که این جا مطرح میشود این هست که آیا موفقیت در بقا تضمینی برای موفقیت در تولید مثل هست؟ پاسخ: خیر.
در نظریه انتخاب طبیعی ما به موفقیت در بقا بیشتر توجه داریم. اما در نظریه انتخاب جنسی ما به موفقیت در تولید مثل میپردازیم. انتخاب جنسی به دو صورت اتفاق میافتد: ۱. رقابت درون جنس ۲. انتخاب بین جنسی.
رقابت درون جنس
رقابت درون جنسی توضیح میدهد که رقابتی میان جنسها بوجود میاید. مثلا دو گوزن نر یا دو شیر نر با هم درگیر میشوند. کسی که برنده باشد فرصت جفتگیری با ماده را خواهد داشت. طبعا کسی هم که بازنده باشد ازین فرصت محروم خواهد شد.
ویژگیهایی که باعث شد برنده این مبارزه باقی بماند توسط جفت گیری به نسل بعدی منتقل میشود. فرد مغلوب که دارای ویژگیهایی بوده که درین مبارزه شکست خورده به دلیل محروم بودن از تولید مثل به نسلهای بعدی منتقل نمیشود.
انتخاب بین جنسی
همان طور که از اسمش پیداست انتخاب بین جنسی انتخابی از ویژگیهایی است که افراد یک جنس از جنس دیگر انتظار دارند. مثلا هدیه عروسی یا ماشین را فرض بگیرید. مثلا خانمها آقایانی را ترجیه میدهند که ماشین داشته باشند. طبعا افرادی که دارای این ویژگی نیستند و یا نمیتوانند ماشین تهیه کنند احتمال دارد که موفق به تولید مثل نشوند.
در نتیجه ویژگی ماشین در بین آقایان (نرها) افزایش پیدا میکند. فقط به این دلیل که این ویژگی میتواند منجر به تولید مثل شود. دقیقا به این علت هست که انتخاب بین جنسی را داروین “انتخاب ماده” نامیده است. زیرا داروین متوجه شد که مادهها در اکثر گونهها دقت و وسواس بیشتری برای انتخاب جفت خود دارند.
منابع: منشا انواع، روانشناسی تکاملی، زیستشناسی اجتماعی: سنتز نوین


