همانطور که گفته بودیم مشاورهی پیش از ازدواج انواع مختلفی دارد و افراد با دلایل و مشکلات متعددی برای مشاوره پیش از ازدواج مراجعه میکنند.
یکی از مواردی که امکان دارد پیش بیاید وقتی است که پدر و مادری به مشاور مراجعه میکنند و از مشاور میخواهند تا پسر یا دخترشان را از ازدواج با فردی که برای ازدواج در نظر گرفته منصرف کنند. گاهی نیز پیش میآید که خود دختر و پسر از مشاور بخواهند پدر و مادرشان را راضی کند تا با ازدواجشان موافقت کنند.
مخالفت والدین دلایل زیادی میتواند داشته باشد، مثلا ممکن است تصور کنند که انتخاب خودشان برای فرزندشان مناسب تر است و احتمالا این موضوع در فرهنگ ما ریشه دارد .
در این مواقع مشاور هیچ گاه تن به خواسته ی والدین (چه یک طرف یا هر دو طرف) نمیدهد مگر دلایل کافی و لازم را برای تشخیص وجود عوامل خطرساز برای ازدواج داشته باشد.
برای بدست آوردن اطلاعات، مشاور بدون در نظر گرفتن خواست والدین برای منصرف کردن بچه ها و یا خواست بچه ها برای متقاعد کردن والدین و به صورت بی طرف و طبق روال معمول به دختر و پسر در شرف ازدواج مشاوره میدهد و آنها را در محور های جذابیت فیزیکی و عاطفی، تشابهات اجتماعی، تشابهات در نگرش، آمادگی روانی و اجتماعی و سلامت روان را
بررسی میکند و اگر میزان عوامل خطرساز معقول باشد از نظر مشاور ازدواج آن دو مشکلی نخواهد داشت .
در این مواقع بهتر است دلایل مخالفت پدر و مادر یک به یک شنیده و بررسی شوند و در صورت غیر منطقی بودن والدین شناخت درمانی شوند.
در مرحله ی بعدی برای پدر و مادر کاملا توضیح داده میشود که شکست عاطفی و نرسیدن فرزندانشان به هم در حالیکه شیفتهی هم هستند چه آسیب های جدی و زیانباری برای آنها در زندگی شان خواهد گذاشت.
احتمال دارد خانواده ها پس از این مرحله با ازدواج آنها موافقت کنند ویا فرزندان تصمیم بگیرند با وجود مخالفت ها ازدواج کنند. حتی اگر ازدواج آنها با موافقت صورت بگیرد، نیاز هست که هشدارهای لازم به آنها داده شوند. آنها باید منتظر بروز خشم های پنهان ناشی از ناکامی (در به کرسی نشاندن نظر و دیدگاه خودشان) در خانواده ها و حتی زوجین باشند. مثل خشم پسر نسبت به مادر خودش یا مادر زن و یا عروس نسبت به مادر شوهری که هنگام ازدواج با پسرش با او مخالفت کرده، خشم مادر شوهر یا پدر شوهر نسبت به عروس و…
در این بخش از مشاوره با هر یک از طرفین صحبت میکنیم و آنها را متوجه خشم پنهانی که نسبت به خانواده ها پیدا کرده اند میکنیم. همین طور راهکار هایی پیش روی آنها برای مقابله و پیش گیری از خشمگین شدن میگذاریم .
در صورتیکه پسر و دختر علی رغم مخالفت ها تصمیم گرفتند ازدواج کنند باید برای آنها روشن کنیم که اگر ازدواج کنند قطعا با مشکلاتی روبه رو خواهند بود و اگر ازدواج نکنند هم مشکلاتی خواهند داشت اما در هر صورت مشاور میتواند به آنها کمک کند تا از آسیبهای احتمالی بکاهند.
این زوج ها در صورت ازدواج احتمالا حمایت خانواده ها را از دست میدهند. حتی در برخی قومها و قبایل احتمال درگیری های فیزیکی وجود دارد. دلتنگی برای اعضای خانواده میتواند از آسیبهای جدی باشد؛ چرا که ممکن است این فکر به وجود بیاید که اگر طرف مقابل نبود این اتفاق ها نمیافتاد و این فکر علاقه ی بین دو طرف را به خطر میاندازد و حتی ممکن است این تنش ها به جدایی بیانجامد.
برای کاهش این آسیب ها به آنها توصیه میشود:
یک. بهتر است تا میتوانید کمک کنید تا رابطه ها برقرار شود .
دو. حتما پیگیر درمان خشم خود نسبت به خانواده ها باشید.
سه. باید صبر و حوصله ی زیادی به خرج دهید تا بتوانید به تدریج رابطه با خانواده و والدین خود را برقرار سازید.
چهار. سعی کنید با محبت نظر خانواده ی همسرتان را نسبت به خود تغییر دهید.
پنج. از یکدیگر حمایت کنید.
شش. به هیچ وجه رابطه ی خود با دیگر اعضای خانواده مثل: خاله، دایی، عمو و … قطع نکنید.
در پایان از خانواده ها خواسته میشود که اگر مخالفتی دارند، نه به صورت مستقیم بلکه به صورت پیشنهاد و نظر برای زوج جدید بیان کنند تا از بروز کدورت و اختلاف میان خانواده ها جلوگیری شود.